fbpx

Lühiülevaade Inglise ja Madalmaade džinnide erinevustest

William Henry Hazalitt on kord öelnud “Džinn, see tagasihoidlik ja paljukirutud vedelik, mis on kõigist alkohoolsetest jookidest kõige inglise pärasem.”

Tänapäeval saame laias laastus rääkida kaht tüüpi džinnist – Inglise ja Madalmaade džinn. Inglise džinn on populaarne Suurbritannias ja selle endistes kolooniates, Ameerikas ning Hispaanias. Madalmaade džinn  on seevastu populaarne rohkem Hollandis, Belgias ja Saksamaal ning seda kutsutakse vastavalt kas geneveriks või jeneveriks. Jeneverid ja geneverid on tavaliselt väiksema alkoholisisaldusega (36-40 kraadi) kui Inglise džinnid.

Kuid mis vahe neil, lisaks alkoholisisaldusele, veel on ning kas ka inglastel ja hollandlastel käib samuti igipõline vaidlus nagu šotlastel ja iirlastel, et kes oli esimene?

Võrreldes viski ajalooga, kus vaidlused selle üle, kes oli esimene, käivad tänase päevani, siis džinni osas on asi selge ning on teada, et džinn on pärit Madalmaadest ning on sealt hiljem edasi liikunud Inglismaale. Madalmaade jenever (Belgia) või genever (Holland) on suurema maitseainete- ja linnasesisaldusega ning vaadis küpsenud joogid, millest on ajalooliselt arendatud džinnid.

Hollandi genever erineb oluliselt inglise džinnist. Hollandi geneveri destilleeritakse samas vabrikus kaks ja enam korda, lisades seguteraviljale (rukis ja nisu) ka odralinnaseid ja maisi ning lastakse küpseda tammevaatides, mis muudab selle joogi kohati viskisarnaseks. Hollandi geneveris ning sellele väga sarnases Belgia jeneveris on vähem alkoholi ning on rohkem maitsestatud kui tüüpiline Inglise džinn.

Mõningad geneverid küpsevad 1-3 aastat tammevaadis nagu näiteks korenwijn (teraviljaviin), mis on tüüpiline de luxe genever, algproduktis suurema linnaseveini sisaldusega (vähemalt 51%), hoitud kolm aastat tammevaadis. Oma lõhna ja maitsebuketi poolest sarnaneb see paljuski headele linnaseviskidele.

Nii Inglise kui ka Madalmaade džinnid on omamoodi huvitavad joogid ning lõpuks taandub kõik personaalsele maitsele. Kuid kui otsid midagi uut ja huvitavat, siis anna geneverile võimalus ning võibolla leiad omale uue kaua otsitud lemmiku.